Medi ambient comença a endreçar els horts municipals i els de la llera del riu

Aquestes setmanes els 25 nous adjudicataris dels horts municipals ja estan començant a fer-se amb la seva parcel·la. De les 70 parcel·les que hi ha al Molí d’en Xec els nous usuaris ocupen les 25 que hi havia buides o abandonades. Des de la regidoria de medi ambient han hagut de netejar-les i condicionar-les per tal de cedir-les als nous hortolans.
“Des del 1998 que es van instal·lar els horts municipals s’havia fet molt poca cosa des de l’Ajuntament”, explica la tècnica de medi ambient Rosa Moragas, qui confirma també que “malgrat que el reglament no ho permetia els hortolans s’havien fet seva la parcel·la construint barbacoes i convertint-la en un lloc d’oci”.
“En arribar al govern ens vam trobar per una banda aquest estat de deixadesa i desgavell als horts i una llista d’espera de 100 persones que en volien un”, comenta el regidor Ramiro Moldes, “per això vam aprovar un nou reglament que estableix que han de ser rotatius i després d’esbrinar quins estaven abandonats hem adjudicat els primers 25”.
Ara la cessió de l’hort està limitada a sis anys i es personal i intransferible, els hortolans s’han de comprometre a tenir l’hort en condicions i es vol incentivar també el rec gota a gota i que es practiqui horticultura ecològica.
“És tot un nou model i per això el Mario, que s’encarrega de l’horta social, també assessorarà als usuaris dels horts municipals”, comenta Moldes qui explica que la intenció és potenciar la zona del Molí d’en Xec i la relació entre l’horta social i els horts municipals.
Per fer-ho hi ha previst construir un edifici davant l’horta social que inclogui lavabos, una aula i espai per guardar les eines. També s’ampliarà l’espai de conreu de l’horta social amb mitja hectàrea més i es buscarà diversificar les persones que es poden beneficiar tant dels horts municipals com de l’horta social. “Aquesta primera adjudicació estava reservada a jubilats i pensionistes però volem revisar la normativa perquè a les properes hi pugui accedir altra gent”, comenta Moldes qui afegeix que “la llista d’espera ha passat de 117 a 48 persones” i anima a tothom qui vulgui accedir a un hort municipal que s’adreci a Medi Ambient per apuntar-s’hi.  A l’horta social ja s’està diversificant, també hi ha inscripció oberta i malgrat que inicialment estava reservada a aturats majors de 45 anys ara també es vol ampliar a joves en risc d’exclusió i de fet, ja hi ha tres treballant que inclouran la tasca de conreu al currículum per treure’s l’ESO a l’escola d’adults.
600 horts a la llera del riu
“Volem transmetre una visió global dels horts”, diu Moldes qui explica que per endreçar la situació es volen potenciar els horts municipals i convida a aquells que tenen horts a la llera del riu a apuntar-s’hi a la llista d’espera. Perquè si la situació als 70 horts del Molí d’en Xec era un desgavell a la llera del riu encara ho és més. Per això la regidoria ha fet un estudi que ha xifrat en 600 els horts que hi ha al riu. També ha descobert que més de la meitat d’aquests hortolans no són veïns del municipi. Des de la regidoria han anunciat un procés de participació sobre el riu que afectarà també a l’estat actual dels horts, “no és el lloc on han d’estar, però com hem vist que hi ha necessitat d’espais d’horta mirarem com podem ampliar la zona d’horts municipals”.
.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies