Veus: Química
Química és tot, i qui pensi el contrari, que em digui alguna cosa que la química no hi formi part. Des dels objectes materials, fins a l’Univers. En tot hi té alguna cosa a veure.
Vaig estudiar químiques, i en sóc llicenciada per la Universitat Autònoma de Barcelona. Sincerament, no tenia intenció d’acabar aquesta carrera. Quan vaig començar els estudis, la meva idea era fer el primer cicle de química i després començar el segon cicle de bioquímica. Abans hi havia llicenciatures que només tenies accés cursant prèviament el primer cicle d’una altra. Però a mesura que vaig anar descobrint, aprenent, en més profunditat aquest món, em va atrapar i vaig decidir continuar-la i acabar-la.
Moltes vegades però, hi ha gent que quan pensa en química li venen al cap coses negatives. Des de fa molts anys que la química s’ha relacionat amb coses dolentes, com alguna cosa que és tòxica, que pot fer mal. Però en veritat la química ha estat molt útil, ha ajudat a avançar en molts camps. Sense anar molt lluny, en la medicina, amb el descobriment de nous medicament, fent que malalties que eren mortals, ara passin a ser una de comuna entre la gent.
En el camp de l’alimentació també és ben present. Aquí és on moltes vegades la gent té més por. Per mi no és dolent que hi hagi aliments que tinguin alguns suplements químics, sempre i quan aquest sigui natural i no pugui comportar un problema per a l’organisme. Com per exemple, dins dels aliments funcionals, els ous enriquits amb omega-3, que ajuden a prevenir malalties. El concepte “natural” també és química, també hi forma part. Personalment, el principal problema d’aquesta “mala fama” que té la química en l’alimentació és l’ús que s’està donant a aquests suplements. Avui en dia, les grans empreses busquen el màxim benefici, i moltes vegades fan un mal ús d’aquesta química, alterant els aliments cap a la seva comercialització: com fer que els tomàquets siguin més vermells per a que siguin més vistosos en detriment del gust. He de dir però, que no tots els tomàquets són així (ara no deixeu de menjar-ne per aquest comentari).
Penso que la química pot ajudar molt a avançar cap a la millora de moltes coses. Les persones més conservadores segurament no estaran d’acord. La millora d’un aliment no hauria de comportar cap risc, sempre que es faci sota condicions de qualitat i control. I en aquest cas, estic d’acord, com ja he dit, que moltes vegades no es fa. Conèixer bé el que mengem és important. No obstant, moltes vegades és difícil de saber-ho, ja que aquesta informació no és del tot clara. En aquest cas és on el comerç de proximitat ens proporciona, de ben segur, molta més informació sobre el que comprem, i per tant del que acabarem menjant.
.
Kàtia G. Samper
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors