Microscopi: Defensem els serveis públics, municipalització

Els partits de la transició ens van imposar la privatització dels serveis públics, empreses privades fent negoci amb el dret dels ciutadans i amb els diners d’aquests. L’aigua, la neteja i la recollida d’escombraries i el seu tractament es convertien, doncs, en uns serveis la lògica dels quals era el negoci.
A molts països ja avança el canvi: fer la gestió directe dels serveis públics. Per moltes raons, sempre és més econòmica, més transparent i participativa, també és més eficaç, i sobretot s’acompleixen tots els serveis contractats. L’empresa privada, per raons lògiques, ha d’ofertar sempre per sobre del preu de mercat o incomplir els plecs de condicions per poder obtenir beneficis.
La crisi econòmica fa que els ajuntaments necessitin destinar més recursos a acció social. L’explosió de la bombolla immobiliària va tallar una important via de finançament dels ajuntaments. La situació de manca de diners, ha provocat que ajuntaments de tots els colors polítics es plantegin la remunicipalització dels serveis públics.
La municipalització ha de permetre una gestió més transparent per part de la ciutadania, una democratització en la prestació de serveis públics. Ha de comportar noves formes de participació ciutadana i de les entitats, que promogui una nova cultura de l’aigua, noves formes de recollida i tractament de residus, en defensa del medi ambient.
Els beneficis que ara es queden en mans privades s’han de dirigir a millorar la qualitat de les prestacions que ofereix l’Ajuntament per que se’n beneficiï tota la comunitat.
La recuperació d’aquests serveis subcontractats ha d’afavorir les condicions laborals del treballadors que revertirà en una millor prestació dels serveis.
.
Jacint Padró – Decidim Ripollet
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies