Microscopi: Els mitjans de comunicació, el quart poder

Arran de la caiguda de l’Antic Règim, que monopolitzava el poder en la monarquia absolutista, els il·lustrats, després de la Revolució Francesa, imposaren el model de la separació de poders entre el legislatiu, l’executiu i el judicial.  En aquells temps del segle XVIIII, el poder d’influència de la premsa  ja es preveia que esdevindria important, i així l’escriptor i polític irlandès Edmund Burke va designar la premsa com el quart poder.
Amb la irrupció de la televisió, la ràdio i internet la influència dels mitjans de comunicació de masses per crear estats d’opinió ha anat en augment. I en paral·lel també ha anat en augment la publicació de notícies falses per influir, manipular i crear corrents d’opinió. A tot això cal afegir les xarxes socials, que són eines de doble fil: poden servir com a canals de llibertat d’expressió, per denunciar abusos, per donar informacions vetades en altres mitjans i per contrarrestar informacions errònies, o bé poden servir per escampar viralment difamacions (‘menteix, que alguna cosa queda’), falses notícies (fake news) o bé promoure estats d’opinió mitjançant l’anomenada postveritat. Les filtracions, les opinions interessades, les dades falses, esbiaixades o manipulades, contribueixen a mantenir la ciutadania desinformada.
Els règims polítics de diferent ideologia, les corporacions econòmiques i financeres, en definitiva, les oligarquies i els poderosos, sempre han mirat de controlar els mitjans i d’utilitzar-los al servei dels seus interessos amb l’objectiu de mantenir l’statu quo i que res no canvïi. La nostra capacitat de sentit crític ens ha d’ajudar a ignorar-los i a donar suport a mitjans alternatius.
Amb la voluntat de superar els mitjans de comunicació tradicionals han anat apareixent iniciatives independents més o menys modestes que es van fent un lloc en el panorama dels mitjans. Són unes quantes i de diferent caire. Avui  voldria destacar-ne dues: el digital de la independència L’Unilateral, que ja té més d’un any de recorregut i del qual vaig ser membre fundadora, i el nou canal de televisió de Solidaritat Catalana per la Independència, SItv, en el qual col·laboro i on trobareu vídeos d’entrevistes amb experts en temàtica diversa.
.
Iolanda Bethencourt –  Solidaritat Catalana per la Independència (SI)
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors
.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies