Una vintena d’entitats i partits sumen esforços per treballar a favor del Referèndum

El govern de la Generalitat de Catalunya ja ha anunciat la data i la pregunta pel referèndum sobre la independència de Catalunya, que serà el diumenge 1 d’octubre. El dia abans de l’anunci, a Ripollet es signava el Pacte Local pel Referèndum. Un total de 25 partits polítics, entitats culturals, socials i esportives i associacions, entre les quals l’Associació Ràdio Ripollet, editora de la Revista de Ripollet, s’han adherit al pacte. Tot i això, el pacte resta obert per a totes aquelles entitats que s’hi vulguin sumar.
L’acte de presentació del pacte va comptar amb la participació i les intervencions de Josep Maria Vinyes, de Ripollet per la Independència; Josep Maria Osuna, alcalde de Ripollet; i Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural. Josep Maria Vinyes va destacar que “el nombre d’entitats adherides és més que notable” donades les entitats que hi ha al municipi. Per la seva part, l’alcalde local va exposar que per “fer efectiu el referèndum d’autodeterminació necessitem la implicació de tothom”. Jordi Cuixart va tancar els parlaments destacant que des d’Òmnium “ens estem deixant la pell per a que el referèndum sigui efectiu i vinculant”. Cuixart també va destacar que “la societat catalana és democràtica” i que “ens hem guanyat el dret a decidir”. El president d’Òmnium Cultural va confiar en els ciutadans, “tenim la certesa que el poble no fallarà”.
Després de les intervencions dels ponents i de la lectura del manifest, les entitats adherides van signar el Pacte Local pel Referèndum. L’acte va comptar també amb la participació de la Societat Coral El Vallès, que va interpretar “L’Empordà” i “Els segadors”.
 .

.
Pacte Local pel Referèndum
La consciència nacional i la voluntat d’autogovern del poble de Catalunya té indubtables arrels històriques, antigues i profundes, i s’ha manifestat reiteradament al llarg del temps. Avui, Catalunya està integrada en l’Estat espanyol, el qual, per innegables raons d’història, lingüístiques i culturals, és plurinacional, a desgrat que les seves estructures polítiques no el reconeguin així.
El desig de Catalunya de decidir el seu futur polític, cada cop s’ha fet més evident davant del món. Fins al punt de convertir-se en una aspiració sostinguda, que avui recull la voluntat d’una gran majoria de la seva població. Entre els drets essencials i inalienables de les societats democràtiques, es reconeix el de decidir el seu futur polític. I és aquest dret el que sustenta la demanda d’una majoria de ciutadanes i ciutadans de Catalunya, que volen materialitzar-lo mitjançant un referèndum. Posem de manifest que la voluntat d’expressió de les catalanes i dels catalans mitjançant un referèndum és majoritària i transversal, i congruent amb la determinació cívica, pacífica i democràtica que han expressat les multitudinàries mobilitzacions de la societat organitzada a favor del seu dret a decidir. Afirmem que l’actual marc jurídic espanyol, tal com han defensat experts en dret constitucional, permet la realització d’un referèndum a Catalunya acordat amb l’Estat. Si aquesta possibilitat no s’ha obert fins ara, ha estat per manca de voluntat política dels governs d’Espanya.
El dret, atès que és susceptible d’interpretacions diverses, ha de ser entès com un instrument per trobar solucions democràtiques als problemes polítics i no per crear-ne de nous o agreujarne els existents. Ripollet és el paradigma dels reptes de futur que afronta el país. Reptes com el diàleg, el respecte o la construcció d’una societat on les diferents sensibilitats sempre tinguin cabuda si s’expressen democràticament. Una ciutat que històricament ha fet de l’acollida i de la cohesió un dels seus principals actius i que en el respecte a les diverses aportacions culturals i al pluralisme lingüístic ha fonamentat un model de societat inclusiva que volem preservar. En aquest sentit, les persones, entitats, organitzacions i institucions ripolletenques que signem aquest MANIFEST entenem el referèndum com una eina privilegiada d’aprofundiment democràtic, que permet el debat polític plural, la recerca de consensos i l’adopció final d’acords eficaços. Una eina coherent amb la determinació i la força del nostre poble, que sempre ha vingut de la mà del treball en comú, de la participació de la gent i de l’esforç de la societat civil per organitzar-se i assolir objectius.

Per tot això:
Instem els Governs de Catalunya i de l’Estat espanyol a superar les dificultats polítiques i els apriorismes, i a assolir finalment l’acord que estableixi les condicions i les garanties justes i necessàries per a la celebració d’un referèndum reconegut per la comunitat internacional, el resultat del qual haurà de ser políticament vinculant i efectiu. Reconeixem el Parlament de Catalunya com la institució democràtica on es manifesta la voluntat popular del país. Per això donem suport a aquelles iniciatives i acords que h sorgeixin per a l’articulació d’aquest referèndum. Manifestem la convicció que el referèndum és una eina inclusiva, que permetrà la lliure expressió dels diversos posicionaments que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya han expressat respecte a la relació política de Catalunya amb l’Estat espanyol. Afirmem que la cultura democràtica reclama solucions polítiques als problemes polítics. I ho fem apel·lant al mecanisme fonamental de què disposen les societats modernes: el coneixement i la validació de la voluntat majoritària del poble que s’expressa amb el vot. Aquest referèndum ha de propiciar que tothom se senti cridat a participar-hi. És necessari un debat escrupolosament democràtic, plural i en igualtat de condicions entre les legítimes opcions diverses que avui es manifesten a Catalunya. Per això les institucions, organitzacions, partits polítics, sindicats, entitats i associacions ripolletenques que signem aquest manifest ens comprometem a:
.
1- Impulsar des de Ripollet el necessari exercici del dret a decidir, que compartim com a catalans i catalanes, independentment d’on hàgim nascut, de la llengua que parlem o del barri on visquem. I és que entre els drets essencials i inalienables de les societats democràtiques, es reconeix el de decidir el seu futur polític. Perquè és aquest dret el que sustenta la demanda d’una majoria de ciutadanes i ciutadans de Catalunya, que volen materialitzar-lo mitjançant un referèndum.
.
2- Garantir que tots els ripolletencs i totes les ripolletenques puguin exercir lliurement el seu dret de vot en el referèndum impulsat pel Parlament de Catalunya, el resultat del qual haurà de ser políticament vinculant i efectiu per tal de tenir el reconeixement de la comunitat internacional. I participar del desenvolupament democràtic amb totes les garanties i transparència.
.
3- Treballar per garantir la cohesió social del país. Per això ens esforçarem a vincular el dret a decidir amb la millora de la qualitat de vida, individual i col·lectiva, dels ripolletencs i ripolletenques i serem exigents per no deslligar-lo de la qualitat democràtica, dels drets socials (habitatge, treball, salut, educació), de la solidaritat, de la cultura, de l’equilibri territorial i la sostenibilitat i de l’emprenedoria i la responsabilitat empresarial.
.
4- Coordinar-nos per dur a terme accions que, des de l’àmbit d’actuació de cada entitat i organització signant d’aquest Pacte, promoguin la conscienciació ciutadana i la pedagogia per participar de l’eina privilegiada d’aprofundiment democràtic que és el referèndum, que permet el debat polític plural, la recerca de consensos i l’adopció final d’acords eficaços. Una eina coherent amb la determinació i la força de la nostra ciutat, que sempre ha vingut de la mà del treball en comú, de la participació de la gent i de l’esforç de la societat civil per organitzarse i assolir objectius.
.
5- Que les accions que es duguin a terme en aquest camí cap a la celebració d’un referèndum es basin en el civisme, el diàleg, el respecte al pluralisme democràtic, ideològic, religiós i el rebuig a qualsevol tipus de discriminació contrària a la llibertat.
.

Entitats que el dia 8/6/2017 van signar el Pacte Local pel Referèndum
Alcalde de Ripollet (José Osuna), Associació d’Aturats de Ripollet i Cerdanyola (Manel Navarro), Associació Cultural El Local (Guillem Cano), Associació de Famílies d’Infants Escola El Martinet (Marta Vendrell), Associació Ràdio Ripollet, editora de la Revista de Ripollet (Jaume Sariol), Aula d’Extensió Universitària de Ripollet (Julià López), Bruixes de Ripollet (Victòria Calvet), Club de Tennis Taula Ripollet (Romà López), Comissió de les Festes de la Tardor (Isabel Ibañez), COP-Compromís per Ripollet  (Alba Soria), Decidim (Pilar Castillejo), Esquerra Republicana de Catalunya (Anna Montero), Esquerra Unida i Alternativa (Pablo López), Front d’Alliberament Gai de Catalunya Ripollet (Fran Sánchez), Iniciativa per Catalunya Verds (Valentí Nieto), Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (Núria Escursell), Partit Demòcrata Català (Joan Fandos), Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública Cerdanyola-Ripollet (Imma Prat), Podem Ripollet (Antonio Santos), Ripollet per la Independència-Assemblea Nacional Catalana (Núria Gorina), Ripollet Sardanista (Mercè Giné), Solidaritat Catalana per la Independència (Iolanda Bethencourt).
.
Entitats que han donat suport al Pacte Local pel Referèndum però que no van poder assistir a l’acte 
Comissió Organitzadora de la Festa Sant Antoni Abat de Ripollet, Comissions Obreres, Ripollet Serveis Immobiliaris i Trabucaires de Ripollet.
.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies