Microscopi: El riu

El Ripoll, l’espai més oblidat de Ripollet. El tram del riu més desordenat, brut i deixat correspon al seu pas pel terme de Ripollet. Les raons d’aquest desinterès envers el riu cal buscar-les en la història dels interessos urbanístics i polítics.
El model de riu actual no el vol ningú, deixalles, horts il·legals, barraques, plantes invasores, activitats no autoritzades, etc. Un model que impedeix el creixement natural de la fauna i la flora pròpies i que no en pot gaudir la població.
Afrontar de manera valenta l’arranjament de la llera i els entorns del riu segur que portarà problemes, els quasi sis-cents horts establerts de manera irregular hauran de desaparèixer, les barraques i galliners que ocupen els camins de riba també. Simultàniament s’hauran d’habilitar més zones per horta, fora de la llera en terrenys de propietat municipal.
El Ripoll entra al terme de Ripollet per la zona del Molí d’en Xec, aquí no hi ha horts dins la llera i és l’espai més naturalitzat de riu que tenim, evidentment s’hi ha d’intervenir per eliminar la vegetació invasora i plantar-ne d’autòctona. El recorregut riu avall ja perd de seguida el caire més natural i s’omple de tanques, horts i barraques i continua així fins el terme de Montcada.
El riu i el seu entorn necessiten d’una planificació i una gestió sostenible i endreçada
Fa més de deu anys que existeix un pla per abordar aquesta problemàtica del riu al seu pas per Ripollet, per diversos motius no s’ha fet res, ja va sent hora d’endreçar el nostre territori. El govern de Decidim ha d’actuar també en aquest àmbit amb decisió, més enllà de l’oportunisme dels qui no han fet res en trenta anys i ara diuen que ho volen tot fet, ha de comptar amb la participació de les entitats ecologistes, dels ciutadans, associacions, dels partits, per pensar entre tots quins usos li volem donar al nostre riu.
Quan observem com té ordenat el territori una població estem llegint damunt del paisatge quins valors predominen en aquella societat respecte a la natura, al lleure, a l’educació medio-ambiental. Tot i que Ripollet no és cap exemple d’ordenació urbanística i territorial, des de Decidim ens proposem  redreçar la situació, amb propostes, de mica en mica, pas a pas.
.
Jacint Padró –  Decidim Ripollet
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors
.
.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies