Microscopi: Els Casals d’Estiu a Ripollet

Com cada any els casals d’estiu ja han començat, però aquest any amb certa polèmica. A dues setmanes d’acabar els casals, el grup d’ICV-Ripollet vol fer la seva valoració en relació a la gestió d’aquest any per part de l’administració local envers als casals.
Des de fa anys, el model de casals d’estiu a Ripollet ha estat definit pels pares i mares (AMPA) per les dues entitats de lleure (Esplai L’Estel i Esplai la Gresca) per la direcció de les escoles i per l’administració local. Tots aquests ens formaven part del pacte pel lleure on es definia entre totes les parts el millor model de casals de lleure per al municipi. Per això, anys enrere els casals es basaven en un model proper, municipal, del lleure, i sobretot participatiu. Aquest any l’administració local ha decidit fer canvis en el model de casals del lleure. El model de casals al municipi tal com el coneixíem ha deixat d’existir per diverses raons:
Les quotes dels diferents casals s’han incrementat donat que les AMPA ja no reben la subvenció de 40.000€ perquè les entitats puguin gestionar els casals de manera que les quotes no siguin tan altes i que no hi hagi gran diferència entre les quotes dels diferents casals, com ha passat aquest any. Hi ha casals que han incrementat les seves quotes més de 100€.
En un principi l’administració local va incrementar la partida de beques a les famílies amb més dificultats (desconeixem si ha estat o no així).
Amb el model imposat per l’administració cada entitat, cada escola, cada associació, ha de fer el seu propi projecte i sol·licitar un espai (escola) per fer-ho.
També aquest model dóna peu a que les AMPA puguin contractar empreses privades i de fora del municipi perquè portin la gestió del seu casal (com ha passat a l’escola Tatché). És a dir que aquest model també dona peu a que part dels casals del lleure estiguin gestionats pel sector privat i lucratiu.
S’ha ficat en el mateix sac els casals de lleure amb els esportius. Sota un mateix paraigües de “Casals a Ripollet”, l’administració ha volgut unificar el lleure i els esports com a casals d’estiu. Volem recordar que el lleure i els esports són dues maneres de fer casals ben diferents.
Per alguns d’aquests motius moltes famílies no han pogut fer casals allà on ho haguessin volgut fer o directament no hi han pogut accedir, per manca de places en algunes escoles, per llunyania o pel preu de les quotes.
Per tots aquest motius, des del grup d’ICV-Ripollet, instem a l’administració local a reflexionar i tornar a parlar amb les AMPA, direcció de les escoles i les entitats del lleure per poder tornar a un model que doni resposta a totes les necessitats. Un model de casals de lleure més municipal, més participatiu i més accessible per a les famílies del nostre municipi.
.
Eric Plata – Iniciativa per Catalunya Verds (ICV)
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors

.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies