A. Serrano i J. Pérez: ‘Ens han dit que han de marxar fora per trobar aquests tipus de llibreries’

Es poden comptar amb els dits d’una mà el número de llibreries que hi ha al poble. Aquest tipus de negoci no acaba de funcionar. Sembla un pèl agosarat obrir-ne una de nova, i encara més si és només per un públic, però per a Anabel Serrano i Javier Pérez no és el cas. A ella, professora del Pinetons, i a ell, que sempre ha treballat amb nens, els hi agrada la literatura infantil i s’han animat a fer de la seva passió l’ofici obrint la única llibreria exclusivament infantil al poble
.
Revista de Ripollet: Per què us vau animar a obrir una llibreria infantil?
Javier Pérez: Ens agrada tot el tema dels llibres infantils i els contes. És una passió que tenim els dos  del tracte amb els nens. A més aquí, a Ripollet, no hi ha res que s’assembli. A part, que també ens apassiona el món del llibre.
RdR: I per què us heu animat ara?
Anabel Serrano: Anabel Serrano: Ara el nostre fill petit començava l’escola i crèiem que era el moment. Abans no podíem.
J.P: La idea va sorgir fa un parell d’anys però la vam deixar aparcada perquè havíem d’estar amb els nens. Però a principis d’aquest any va ser quan ens vam decidir a tirar aquest projecte endavant.
.
RdR: No sou del món dels llibres. Com ho vau fer?
A.S: Vam començar a mirar editorials i a contactar amb ells. Realment no som del món del llibre, no sabíem ni com demanar els llibres. Llavors vam enviar mails a les editorials per saber com podíem tenir els seus llibres a la botiga. Ens vam trobar gent molt maca, gent de les distribuïdores que ens van ensenyar com fer-ho.
RdR: La vostra idea és fer tallers i altres activitats?
A.S: Vam començar fent un sobre un llibre de John Lennon. La idea és fer tallers, contacontes… propostes per enriquir la cultura del poble. Aquí quasi bé no és fa res. És veritat que és fa un contacontes a la Biblioteca però nosaltres volem més. Busquem complementar. I que vingui qui vulgui. és una proposta oberta, no es cobra a ningú i és totalment gratuït. La idea és fomentar la lectura.
RdR: Havíeu pensat aplegar sinergies amb la Biblioteca?
J.P: L’altre dia ho vaig estar comentat i ja tenim el contacte de la Biblioteca. Havíem pensat contactar amb l’Ajuntament, amb cultura, però ens van dir que la Biblioteca era molt més accessible i estem començant els contactes.
RdR: Com feu difusió dels vostres projectes?
A.S: Hem començat per les xarxes socials però estem intentant que sobretot sigui el boca orella. Més endavant ja buscarem un altre tipus de publicitat.
RdR: No us sembla una mica agosarat obrir una llibreria a Ripollet i encara més si és infantil?
S.A: Sí. És agosarat. I més a Ripollet que sembla que mai funciona res. Sabem que pot ser que no funcioni. Entenem que els dissabtes per aquí, carrer Puigmal 38, no passa ningú. Però teníem tantes ganes que res ens podia aturar. Ens vam dir que si cap dia hem de tancar com a mínim ho haurem intentat. A més volem introduir una mica de cultura al poble.
J.P: Proposem quelcom diferent. Un llibre el pots comprar en qualsevol gran magatzem o inclús per internet però volem ser propers per als clients.
S.A: Molta gent ens ha dit que han de marxar a altres pobles a buscar aquest tipus de llibreries. Intentarem fer poble. A més els continguts que tenim estan molt buscats. No hi ha qualsevol tipus de literatura. Hem intentat fugir de tot allò que és comercial. Són editorials molt triades per evitar que et trobis el que hi ha al Carrefour.
RdR: Com es pot fomentar la lectura infantil en aquests moments?
A.S: A mesura que es fan grans és més difícil. Però crec que encara hi ha aquesta tradició d’explicar contes als nens per part dels pares. S’ha de fomentar des de l’escola tot i que et puc assegurar que ja és fa bastant però cal insistir-hi.
RdR: Com  ajuda la lectura infantil en el desenvolupament?
A.S: Creiem molt que els contes ajuden a desenvolupar la imaginació, la creativitat, el llenguatge… Per exemple tenim un llibre que només són il·lustracions perquè el nen pugui crear la seva pròpia història.
.

Picada d’ull al “petit príncep”
Crida l’atenció que el nom de la llibreria sigui en francès: “el nom és una picada d’ull al Petit Príncep, per això el nom està en francès”, assegura Pérez.
L’obra d’Antoine de Saint-Exupéry és un referent literari arreu del món i per aquesta parella de llibreters també ho és: “Crèiem que és l’obra imprescindible que tot nen ha de llegir. És un amor mutu cap aquesta obra. És una història que la pots explicar a petits, la pots explicar a grans i la pots explicar a més grans i cadascú la interpretarà a la seva manera” explica Serrano. La seva parella també afegeix: “Aquesta obra té l’essència dels nens”.
El Petit Príncep narra de forma poètica les aventures d’un nen que arriba d’un planeta llunyà. La història toca temàtiques de caire filosòfic i mirant problemes socials amb els ulls d’un nen per dotar-los d’un to crític. Una crítica sobretot cap al món dels adults. Tot i estar escrit com un llibre infantil les seves observacions tan profundes fan que sigui un llibre apte per a tots els públics.
.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies