El procès participatiu de l’aigua comença amb poca assistència

El procés participatiu per elaborar el reglament del servei d’abastament d’aigua tenia previst realitzar quatre xerrades i dues rutes veïnals. Però l’acte inicial es va suspendre per coincidir amb la vaga general i la primera ruta, el dijous 5, tampoc es va realitzar. Així la primera activitat va ser la xerrada ‘Som aigua: drets humans i béns comuns’ celebrada al Casal d’Avis el passat 10 d’octubre. Va ser una interessant xerrada moderada per la periodista de Ripollet Ràdio Reme Herrera amb Xavi Pallarès, de l’Aliança de Pobresa Energètica i Lluc Canals d’Enginyers sense Fronteres. Malauradament l’acte va ser seguit per no més de cinc persones a la sala. Es pot recuperar en vídeo a la web municipal.  Durant l’acte Pallarès va parlar sobre la pobresa energètica i va apuntar que “la llei actual va ser una bona resposta a nivell d’administració pública” però va lamentar que “les empreses subministradores encara no han signat el conveni per condonar el deute”. Canals, per la seva banda, va parlar de l’aigua com a dret universal i les dificultats que hi ha a alguns països per tal de garantir-ne el subministrament.
Aquest dimarts al vestíbul del Teatre Auditori es va fer la xerrada ‘Alternatives col·lectives a la gestió privada de l’aigua” amb una vintena d’assistents i la participació de la tinent d’alcalde Pilar Castillejo i la directora general de l’empresa pública ‘Eau de Paris’, Catherine Calmet. Després de la presentació d’Oriol Francesch de l’empresa Entorna3 que va explicar que els veïns poden participar a través de participa.ripollet.cat la tinent d’alcalde va explicar el procés local, assenyalant els avantatges que tindria la municipalització. Castillejo va afirmar que amb l’estalvi en sobrecostos del servei es podrien “destinar 255.000 euros a inversions per millorar el servei o a crear un fons per casos de pobresa energètica”. Calmet va explicar que ‘Eau de Paris’, que es va fer càrrec de la gestió de tot el cicle de l’aigua a París al 2010, ha pogut rebaixar el preu un 8%. “En aquests set anys hem demostrat que es pot fer bé el servei, amb una governança oberta i propera i que el veí pagui només el cost de l’aigua” i va apuntar que el seu model és del tot transportable a Ripollet malgrat les diferències existents entre ambdues realitats.
.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies