Microscopi: Democràcia és República

Sempre he pensat que la millor manera que un podia ser demòcrata era sent republicà. Banalment, però, a vegades parlem del republicanisme com una ideologia estretament relacionada només amb la revolució francesa, amb una aferrissada aversió a la monarquia o amb aspectes històrics concrets. Ser republicà va molt més enllà; la seva essència resideix en la seva plena virtut cívica, és a dir, el servei a la comunitat política i social on vivim, i el deure a conviure-hi, protegir-la, defensar-la i participar-hi.
En aquest país hem tingut molts dies històrics, però, des d’una humil opinió, crec que hi ha un que passa força desapercebut i que té un gran interès històric i polític: el 20 de setembre de 2017. Els fet del 20S van suposar la intervenció de conselleries de la Generalitat i la detenció d’alts càrrecs i funcionaris per part de les forces de seguretat de l’Estat. Però no és el fet en sí on resideix la seva importància, sinó el que va comportar aquest mateix: la major mobilització civil sense organització prèvia mai vista. Acostumats a apuntar-nos setmanes abans a les mobilitzacions més multitudinàries de la història a les Diades, vam anar més enllà i vam aturar durant hores els carrers del centre de Barcelona a l’entorn de la Conselleria d’Economia. I no només això, el moviment juvenil i estudiantil ho va liderar. Aquell dia no només vam madurar com a societat, sinó que vam perdre la por. Sí, la por, l’arma més forta que té un Estat opressor per aturar l’oposició del seu règim. Aquell dia és el dia que va començar tot. La història recordarà el 20S, doncs, com el dia que va néixer la República Catalana perquè l’exercici d’empoderament ciutadà que vam fer va ser plenament republicà, plenament demòcrata i plenament cívic i pacífic.
Vivim en una societat amb greus mancances de cultura democràtica, ja sigui per la seva no-promoció com pels antecedents polítics i socials que hem patit. És per això que qualsevol estudiós en politologia ha de trobar força interessant aquesta construcció de cultura democràtica que estem fent i que es va demostrar aquell dia. Els joves del 20S no van tenir cap por i van sortir a defensar la seva democràcia, és a dir, aquella democràcia on han nascut i que mai fins aleshores havien vist perillar tant. Tot un exercici democràtic sòlid i madur. Tots aquests valors estant fonamentant la República i aquests seran presents a les generacions futures. Això ja és, doncs, en definitiva, imparable.
Aquest article s’escriu abans del 21D, però sortirà publicat el mateix dia. Independentment del resultat, com a societat ja hem guanyat malgrat totes les mancances i dificultats que encara ens queden. No defallim, continuem mobilitzades i persistim perquè en la lluita cap a la llibertat tot és possible i nosaltres ja hem guanyat.
SOM-HI REPÚBLICA!
.
Jordi Soldevila – Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies