L’abstenció del PDeCAT permet al govern aprovar els pressupostos del 2018

Fins ara el govern havia aprovat els pressupostos amb el suport de la regidora Mònica Laborda, dins o fora del govern; ERC i l’abstenció de Ciutadans. I al davant s’havia trobat amb el vot contrari del PP i l’antic govern, PSC i PDeCAT, que coincidien en el vot contrari i també en molts dels arguments. Enguany ha estat diferent. Per aconseguir el suport de Ciutadans el govern havia de pagar el preu de rebaixar un altre 2% l’IBI i acceptar més canvis en les ordenances i ha trobat en el PDeCAT l’opció d’evitar-ho.
Decidim ha aprovat els comptes amb els seus vuit vots més els de Laborda i ERC, en total 10. S’oposaven als comptes altres 10 regidors: PSC (6), Cs (3) i PP (1). La clau ha estat l’abstenció del PDeCAT (1) que ha permès al govern trencar l’empat gràcies al vot de qualitat de l’alcalde.
Amb aquesta nova aliança el govern evita haver d’acceptar les condicions de Cs. De fet, enguany el ple no ha debatut les ordenances fiscals del 2018 perquè el govern ha decidit no fer cap modificació.
Per rebre el suport de la regidora no adscrita, Mònica Laborda, el govern inclou al pressupost accions en matèria de violència masclista, més treballs per a projectes comunitaris i el compromís d’adquirir habitatge a través de tanteig i retracte per dedicar-ho a vivenda social. Més difícil s’ho ha posat ERC. La regidora Lurdes Serra va criticar que el govern “és lent i no està a l’alçada” i els va advertir: “és la última oportunitat, aprofitint-la”. Han concretat compromisos en matèria de comerç, mobilitat i participació, entre d’altres. El regidor del PDeCAT, Xavier Peñarando, va qualificar la seva com una “abstenció crítica” i va criticar al govern perquè “no pot ser excusa per l’acompliment dels compromisos el fet d’encarregar estudis” i “les municipalitzacions no s’estan fent bé”. Però al mateix temps “no volem ser l’excusa de la seva paràlisis”. Així que agraint al govern que “aquest cop hagi estat obert a negociar” ha pactat que s’avanci en recuperar per a l’Ajuntament la nau d’Urbaser i començar a estudiar conjuntament al gener com reubicar les dependències municipals de l’edifici Balmes 8 per poder deixar de pagar el lloguer. També ha aconseguit incloure al pressupost l’elaboració d’un estudi per controlar a través de l’ADN els excrements de gossos a la via pública. Aquests compromisos s’afegeixen a la proposta de pressupost del govern. Uns comptes pel 2018 que són els més alts dels últims anys, arriben a 32 milions d’euros, dos més que l’any passat. Amb les ordenances igual, el creixement d’ingressos s’explica per haver aconseguit més aportacions d’altres administracions. Un augment que permetrà consolidar l’1% de pujada en el sou de la plantilla i preveure un altre 1% per 2018 així com seguir amb les polítiques de millora de la carrera professional i cobrir vacants. Es canviaran tres cotxes i una moto de la policia local, s’incrementa la partida del contracte de serveis d’ajuda familiar, es posarà en marxa una bossa de lloguer, es farà un inventari de tot l’amiant que hi ha en espais municipals i es canviarà el parquet del pavelló Joan Creus. També s’amplia el contracte de parcs i jardins per millorar la poda i s’actuarà a la llera del riu arrencant canyes i instal·lant dues passeres.
Les crítiques dels grups que van votar en contra del pressupost van coincidir en mostrar el seu malestar pel fet que no s’hagin debatut al ple les ordenances i en considerar que el canvi d’estratègia política respon a moviments electoralistes. Víctor Diéguez (PP) va qualificar el pressupost com “la clausura política de la legislatura” i va reclamar “que les famílies es mereixen una baixada d’impostos”. Josep Gabarra (Cs) va explicar que la jugada del govern “ha estat una aixecada de camisa per no acomplir amb els compromisos sobre les ordenances”. Lluís Tirado (PSC) va insistir que el govern encara ha d’abaixar un 6% l’IBI, va criticar que “encara hi ha moltes coses aprovades i no executades del pressupost anterior” i referint-se al PDeCAT va deixar anar que “tothom ha de ser conscient del que fa”.
.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies