S. Fuentes: ‘El swing és un ball alegre amb passos vistosos. Somrius mentre el balles’

Poc a poc un ball s’està posant molt de moda. Aquesta dansa no ha irromput per un vídeo difós per Internet o perquè la seva música soni en totes les ràdios. Tot al contrari. Prové dels anys 30 i el seu secret són els ritmes contagiosos i passos divertits, aquest és el swing. S’ha anat estenent pel territori i fa tres mesos va arribar a Ripollet de la mà de Sandra Fuentes i la seva parella, Marc Heymann. La professora de l’Escola de Dansa Odette va conèixer el swing farà dos anys i s’hi va enganxar. De ben petita havia fet jazz i ràpid el va dominar. Ara espera que més ripolletencs s’enganxin, perquè això passi han organitzat una sessió oberta aquest
divendres a l’Enovin
.
Revista de Ripollet: Com arriba el swing a la teva vida?
Sandra Fuentes: La veritat és que l’he trobat fa poc. Farà un parell d’anys. Jo tenia formació de dansa, des dels nous anys havia ballat jazz i dansa moderna. Però mai havia fet ball en parella i vaig convèncer al meu marit. Ens va enganxar motíssim i no vam parar. A part de fer cursos normals també vam fer el curs de professors per poder ensenyar, hem anat a festivals a Praga i a Porto. També ens hem apuntat a classes en les que venen ballarins internacionals i professors molt reconeguts. I amb tot això ens va sorgir l’oportunitat que sonés swing a Ripollet i com la meva infantesa l’he passat aquí no vaig poder dir que no.
RdR: Per qui no conegui aquest ball, en què es consisteix?
S.F: El swing és música jazz, dels anys 30 i 40. Durant molt de temps es va deixar d’escoltar, va deixar de sonar tant. Però sobre els 80 una escola sueca va tornar a recuperar aquest tipus de ball. Louis Amstrong, Ella Fitzgerald… tots aquests cantants sempre han sonat però es va deixar de ballar. Aquests suecs ho van recuperar, ells ho van impulsar. Potser fa 20 anys va arribar a Barcelona però el ‘boom’ ha arribat ara. Les escoles estan plenes, hi ha un munt de jams gratuïtes (esdeveniments públics on es pot ballar). És un ball molt social, tothom balla amb tothom, es fan canvis de parella… t’ho passes molt bé.
RdR: Com ha arribat el swing a Ripollet?
S.F: Fa poc vaig entrar en contacte amb la directora de l’Odette perquè ella i la seva parella també van començar a ballar swing i ens vam animar a fer alguna cosa aquí perquè a Ripollet fins ara no sonava el swing.
RdR: Des de quan oferiu les classes?
S.F: Les classes a l’Odette van començar a l’octubre. Portem res, un trimestre que són unes deu sessions. Ara comencem el segon trimestre els divendres de 20:30h a 21:30h. El grup ha començat fa molt poquet i esperem que a partir de les jams el poble s’engresqui més.
RdR: Com ha sigut l’acollida del poble?
S.F: Bé. Les sis parelles que tenim com alumnes són extraordinàries, maquíssimes com a persones i molt compromesos. Depenent del dia tenim set o vuit.
RdR: Com ha sorgit aquesta idea de fer jams a l’Enovin?
S.F: Hi ha gent que ballen per fer una mica d’esport o per desconnectar de la rutina però hi ha d’altres que tenen ganes de poder mostrar el que saben. Normalment  les escoles tenen bars o alguna discoteca per ballar. La idea és que a Ripollet també volíem un lloc on puguem anar a practicar i gaudir amb altres persones. Vam estar buscant i una de les parelles anaven molt a l’Enovin i tenien contacte amb els propietaris i de forma gratuïta ens han cedit una de les sales. Com és la primera no sé com anirà però a molts coneguts que ballen els ha agradat la idea. Si tot va bé el segon divendres de cada mes en farem una.
RdR: Què més teniu pensat fer per arribar a més gent?
S.F: Ens agradaria que el primer diumenge de cada mes, pel migdia, fer jams en alguna plaça de Ripollet. Normalment el que es fa és posar música i la gent passa l’estona ballant i després es poden quedar fent el vermut. Però per fer això necessitem el permís de l’ajuntament i buscarem alguna associació que ens ajudi a fer-ho. Si a la gent li agrada i tot això s’anima també més endavant portaríem una banda per ballar música en directe.
.
El ‘boom’ del swing
Qui més qui menys tothom coneix el swing. Però poc a poc s’ha estès per Catalunya i ja és normal veure esdeveniments per pobles veïns: “A Barcelona hi hagut un boom que ha arribat al Vallès: Sabadell, Sant Cugat… l’Ajuntament de Cerdanyola es va posar en contacte amb mi perquè volien que fes classes però ja m’havia compromès a Ripollet” reconeix Sandra Fuentes. Però quin és el motiu d’aquest èxit? Segons la professora hi ha un de ben senzill: “ L’èxit del swing està en aquestes jams públiques. Estàs passejant pel carrer o prenent un aperitiu i veus que a la plaça més propera la gent es posa a ballar i s’ho passa genial i que la música es divertida. Al final t’animes, ho proves i t’acabes enganxant”.
Però no tot l’èxit recau en les jams. El swing es balla amb cançons que tenen un ritme vertiginós i quasi bé malaltís amb passos sorprenents. Sembla un ball molt difícil però tot el contrari, a més enganxa molt: “És una música alegre i divertida. T’entren ganes de ballar, els passos també són molt divertits i a la vegada vistosos. Quan vas a ballar veus que tothom s’ho passa bé. La gent està somrient mentre balla”, explica Fuentes. A més moltes cançons que ballem ja les hem escoltat: “La música agrada. És una música que sense adonar-nos hem escoltat tota la vida. Quan coneixes una mica les cançons del swing quan veus una pel·lícula t’adones que part de la banda sonora l’has ballat”.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies