Microscopi: Justícia Social

L’estat espanyol es situa al lloc 23 dels 28 estats europeus en justícia social, els estats del sud d’Europa són els més deteriorats en igualtat i en risc de pobresa (Estudi Göteborg 2017). El risc de pobresa i exclusió social afecta al 27,9% de la població i en el cas dels nens i joves el risc és del  32,9%,  de cada tres joves,  un es troba en situació de pobresa. El concepte de justícia social en aquest estudi  analitza 38 criteris socials, entre ells: salut, cohesió social i no discriminació, educació equitativa, prevenció de la pobresa, justícia intergeneracional, accés al mercat laboral, etc.
Aquest desastre social no mereix cap resposta en forma de polítiques públiques per part del govern espanyol. La propaganda es centra en la creació de llocs de treball, cada vegada més precaris, que augmenten el nombre de famílies en risc de pobresa encara que treballin.
Ripollet, en aquests anys de forta crisi, ha sofert els efectes de la injustícia i la desigualtat social que promou aquest sistema neocapitalista tan aplaudit pels nostres governants de Madrid o Barcelona.  L’Ajunta­ment, l’administració pública més propera als ciutadans fa polítiques de lluita per la justícia social, aturant talls de llum, desnonaments, creant l’oficina d’habitatge, atenent la gent gran… però també acció comunitària per prevenir l’exclusió social tot actuant en àmbits educatius i culturals que fomenten la cohesió i el respecte pels drets humans de segona generació.
Tots som beneficiaris de la “justícia social”, fem esport, anem a la biblioteca, participem a les festes populars, estudiem a l’escola, no volem desequilibris socials al nostre poble, necessitem l’oficina de consum, protegir la gent gran, i un llarg etc. La millor inversió que pot fer el nostre ajuntament és en justícia social, en dignificar-nos com a comunitat humana.
Tot aquest esforç per la igualtat es pot fer gràcies als impostos que paguem, gràcies a la gent , que amb les seves aportacions fa possible que la nostra societat sigui una mica més justa. Els qui prediquen eliminar impostos no diuen res més que augmentar la injustícia a risc de pertorbar la convivència.
Per aconseguir una justícia social plena, els veïns i l’Ajuntament no tenim prou recursos, però tenim la voluntat  d’empènyer els poders públics que inverteixin en igualtat, en benestar i justícia social.
.
Jacint Padró – Decidim Ripollet
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors
.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies