Preocupació ecològica i sanitària per la proliferació de pescadors al riu Ripoll

Gent pescant al riu // Faumed

Potser fa un temps ningú hagués pensat que un problema afegit al riu Ripoll seria la pesca. Però des de fa uns anys la pesca furtiva és una realitat. En els darrers mesos la presència de persones que s’apropen a les zones amb més aigua del riu per pescar ha crescut i entre els perills que això suposa el més destacat és que els peixos del riu poden no ser aptes pel consum humà. Una de les veus d’alarma l’ha llençat l’entitat local Faumed que des de fa temps observa “moltes irregularitats en la conservació de l’ecosistema del riu, al seu pas per Ripollet”. Lamenten la manca de control d’activitats com la pesca i es queixen de l’estat del tram ripolletenc del riu així com de la falta de vigilància per part de les autoritats. Expliquen que “en altres municipis s’està treballant per acabar amb aquesta pràctica però aquí no s’està actuant de manera eficaç” i constaten que als pobles veïns si han vist “policies locals i Mossos vigilant el riu”.

Des de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament són conscients del problema i tenen constància des de fa temps. La regidora, Gemma Edo, considera que poden “fer poc” i que els encarregats de vigilar el riu “són els agents rurals” amb qui assegura que han contactat en alguna ocasió encara que reconeix que no hi estan presents habitualment. Pel que fa a la pesca comenta que ara no hi ha massa gent perquè el cabal del riu ha baixat i que fan un seguiment constant de l’estat de l’aigua i la llera. A través d’aquesta observació van poder determinar, per exemple, que la mort d’un bon nombre de peixos que va haver aquest estiu va ser deguda a l’escalfament de l’aigua i no a cap abocament com s’havia sospitat inicialment.

Imatge del vídeo d’un pescador al Ripoll // Youtube

Amb tot cal assenyalar clarament que al riu Ripoll està prohibit pescar. Ni tan sols està permesa la pesca esportiva que només es permet en un tram concret del riu a Sadadell. Però el cert és que a Ripollet no hi ha cap senyal que ho digui, no hi ha cap cartell que prohibeixi pescar. Segons Edo la instal·lació dels cartells és competència de la Generalitat i des de la regidoria no saben si està previst posar-hi. “Tampoc volem alarmar més del compte amb aquest tema”, comenta Edo, que malgrat això assegura que si no els posen durant el 2013 es podria estudiar des de l’Ajuntament la possibilitat de fer-ho.

Pescar és un perill
Des de Faumed alerten del dany mediambiental que pot suposar pel riu la pesca furtiva. Després de molts anys i molts esforços per tal que les aigües del Ripoll estiguin prou netes com per a que hi hagi peixos “qualsevol agressió pot alterar l’equilibri ecològic del riu”. I van més enllà afirmant que malgrat “l’aigua sembli neta i transparent, no és així i encara conté diversos contaminants” fet que fa que consumir peixos d’aquestes aigües “pugui ser greument perjudicial per a la salut”.
Però aquestes afirmacions que semblen prou evidents no impedeixen que la pesca sigui cada cop més habitual al riu. Es pot veure gent que practica la pesca esportiva i torna a l’aigua els peixos capturats però també hi ha d’altres que no ho fan. Es pot veure directament al riu i també és fàcil trobar vídeos penjats a internet on apareix gent pescant a Ripollet.

Recuperació del riu
El debat a l’entorn de la possibilitat de pescar al Ripoll es va obrir al 2008 amb la recuperació de bona part del riu, sobretot a l’alçada de Sabadell. Allà s’havia previst inicialment condicionar algun espai adequat per a la pràctica de la pesca esportiva i encara que finalment no es va fer sí es cert que es permet la pesca sense mort en el tram comprés entre l’antiga fàbrica Grau i el terme de Barberà del Vallès. A la resta del riu està prohibit fer-ho. Entre les espècies autòctones al riu hi ha barbs, més petits i bagres que poden arribar en algunes zones a superar els vint centímetres. També hi viuen anguiles i algunes espècies al·lòctones, entre les quals hi ha carpes.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies