La reforma de l’ordenança de convivència retoca els punts més conflictius del text

El regidor Rafa Gómez explicant la modificació // DR

El govern municipal va obrir el març de l’any passat una comissió per tal de revisar l’ordenança de convivència que s’havia aprovat al 2011. Al juny portava al ple la proposta de modificació de l’ordenança sorgida d’aquesta comissió i s’obria un període d’exposició pública que es va perllongar en coincidir amb les vacances d’estiu i durant el qual va sorgir un important moviment veïnal contrari a l’ordenança. Un vídeo a la xarxa amb la participació de diverses entitats i veïns, actes al carrer, manifestos i una recollida d’al·legacions per a la retirada de l’ordenança han provocat els darrers mesos un veritable debat no només sobre si ordenança sí o no, sinó també sobre el contingut. Fruit d’aquest debat van presentar al·legacions al text modificat a més dels tres partits de l’oposició: COP-CpR, PP i ICV-EUiA també el Defensor del Ciutadà, el Gremi d’hostaleria i un centenar de persones a títol individual.


La gran majoria d’aquestes esmenes demanaven la retirada de l’ordenança
i per tant han estat rebutjades pel govern. Tampoc s’ha acceptat plenament cap de les altres al·legacions però “tots els canvis de contingut fets ara al text estan relacionats amb alguna al·legació que hem rebut”, confirma el regidor del pla de convivència, Rafael Gómez.
De fet els canvis significatius tenen a veure amb els punts més polèmics que s’havien criticat del text en vigor. “S’han especificat alguns punts per evitar arbitrarietat, malgrat que en l’aplicació no havien comportat problemes”, comenta Gómez en al·lusió per exemple a la prohibició d’utilitzar megàfons per fer “propaganda” o llençar “propaganda” des de vehicles que ara es canvia per “publicitat” deixant així de referir-se a la difusió d’idees i fent esment només a la comunicació comercial. S’elimina el punt que prohibia rentar-se o banyar-se en les fonts públiques i es precisa que serà objecte de sanció “deixar banyar o nadar” els animals i no que beguin a les fonts. Es detalla també que es sancionarà embrutar l’aigua de les fonts i no el fet de rentar fruita o roba.
I canvis en la regulació de la mendicitat on es deixa de castigar “l’exercici molest” per fer-ho només en cas que sigui “agressiu” i s’elimina que la policia hagi de “sol·licitar la documentació” als mendicants.
De la resta de canvis els més significatius són els que fan referència als vetlladors i terrasses dels bars, on destaca el fet de permetre la instal·lació d’aparells audiovisuals excepcionalment “quan es tracti d’esdeveniments de gran interès col·lectiu”.
Tot plegat es tracta de petit canvis que milloren el text. Un fet que van reconèixer els portaveus d’ICV-EUiA  i el COP-CpR però que no va evitar que votessin en contra. Pablo López, ICV-EUiA, ho va il·lustrar dient que les multes de l’ordenança són com voler educar un fill a base de “bofetades” mentre que JM Osuna, COP-CpR, considera que amb els canvis l’ordenança “en el millor dels casos no servirà per a res”. Ambdós coincideixen amb el regidor del govern, Rafa Gómez, en el fet que el debat ha estat “enriquidor” i aquest afegeix “que qui ha volgut ha participat”.
Un debat, això sí, que va sorgir arran del moviment ciutadà de rebuig a l’ordenança.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies